måndag 27 januari 2014

Första fullmäktigemöte i år

Vid första sammanträdde varje år träffas KF (kommunfullmäktige) på församlingshem vid Hässleholms Kyrkan.

Det fanns endast 6 ärenden i kallelsen och mötet var kort, på mindre än 90 minuter.

En interpellation om servicekontoren ledde till en lång debatt. Det finns sådana kontor i Sösdala, Hästveda och Vittsjö. Hässleholms ekonomi är dåligt och några tyckte att kommunen kunde spara på servicekontoren.

Debatten handlade om allt möjligt som till exempel om tjänstemännen har mycket eller lite att göra, om man behöver speciellkunskap eller inte för att bemanna ett servicekontor, om bibliotekarier är dugliga att bemanna ett servicekontor, om hur man använder sig av kommunala fastigheter eller inte, om servicekontorens verksamhet innebär en förebyggande verksamhet som sparar resurser på sikt, mm.

Vänster pekade på att alla effektivisering är en försämring.
Miljöpartiet påminde om hur bra servicekontoren fungerar idag.
Socialdemokraterna tyckte inte man skulle spara på det som fungerar bra.
Moderaterna tog sig till försvar och centern använde sig av det välkända partiets retorik om att "lansbyggden ska få leva". Och med det var interpellationen besvarad.

Politiken kan kokas ner till begränsade resurser och höga ambitioner. Hur det kan gå ihop är utmaningen för politiken. Därför är egentligen budgetdiskussioner avgörande och borde ta mycket mer tid att bereda än det de tar idag. När ambitioner/mål sätts ska en budget i relation finnas. Och sedan ska det tillämpas. Det är svårt att ta allt splitrat efteråt.

Ändringar i bolagsordningarna för kommunala bolagen enligt ändringar i Kommunallagen återremitterades efter synpunkter från revisorer/jurister och IT-informationssäkerhet fick godkänd av revisorerna.

Några fler politiker har avsagt sig från sina uppdrag, bland dessa Susanna Kenethdotter. De flesta ersätts inte på grund av det proportionella valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar